Konec epidemije v Sloveniji

18. maj, 2020

Vlada z novim odlokom z 31. majem preklicuje epidemijo, vendar bodo omejevalni ukrepi ostali v veljavi. Od petka (nov odlok) pri prihodu v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU ni več predvidena karantena. Z novim odlokom je od 18. maja na javnih krajih ob upoštevanju ustrezne razdalje dovoljeno zbiranje do 50 ljudi. Vlada je spremenila odlok o ukrepih na meji. Odpiranje mej bo potekalo postopoma, seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa bodo sproti posodabljali. 

Z 31. majem naj bi bila odpravljena večina ukrepov s področja pravosodja, razen tistih, za katere je v ZIUZEOP opredeljeno še določeno časovno obdobje po prenehanju ukrepov. 

18. maja se sproščajo številni ukrepi, tako se bodo po novem odloku lahko odprle vse trgovine in restavracije, pri čemer bodo lokali lahko goste znova postregli tudi v notranjih prostorih. Vlada je sprejela tudi načelno odločitev za postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih zavodov. Pri rahljanju vseh ukrepov je potrebno strogo upoštevati navodila NIJZ.

Od 1. maja so v veljavi drugi protikoronski zakon in obsežna novela prvega protikoronskega zakona, ter novela zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi.

OSTALE NOVICE

TOP