Delna omilitev ukrepov

20. april, 2020

Vlada Republike Slovenije je na 11. redni seji, ki je potekala v četrtek, 16. 04. 2020 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Z namenom postopnega sproščanja ukrepov in ponovnega zagona gospodarstva so v odloku določene nove izjeme od začasne splošne prepovedi.

Z današnjim dnem so se ponovno odprle prodajalne z gradbeno-inštalaterskim materialom, tehničnim blagom, pohištvom, specializirane trgovine za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in servisne ter vulkanizerske delavnice; spet se izvajajo tehnični pregledi vozil in drugi postopki v zvezi z registracijo motornih vozil. Omogočen je tudi osebni prevzem hrane in blaga na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik.

S 4. majem 2020 se odpirajo tudi prodajalne do velikosti 400 m2 (z izjemo prodajaln v trgovskih centrih), frizerski in kozmetični saloni in saloni za nego malih živali.

Pri izvajanju storitev bo potrebno upoštevati stroge zaščitne in higienske ukrepe v skladu s priporočili ministrstva, pristojnega za zdravje in NIJZ. Za zagotovitev zaščitne opreme za zaposlene in spoštovanje navodil glede zaščitnih in higienskih ukrepov so skladno s 3. členom odloka odgovorni delodajalci. Prej navedeno je skladno z obveznostmi delodajalcev na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu.

Vlada je hkrati omilila tudi določene omejitve gibanja. S tem tednom so ponovno dovoljene nekatere športne aktivnosti na prostem, pri katerih je mogoče upoštevati varnostne ukrepe, kot na primer tek, joga, tenis, golf in badminton. Od sobote, 18. aprila pa so dopuščena tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih izven občine prebivanja, v primeru nadzora pa je potrebno predložiti izpisek iz zemljiške knjige ali drugo listino, ki dokazuje pravico do uporabe zemljišča ali objekta in lastnoročno podpisano izjavo, ki jo najdete tukaj.

OSTALE NOVICE

TOP